Havenkade 23, 2586TT Den Haag

070 - 820 99 51

Natuurlei

Als u kiest voor kwaliteit en elegantie, komt u snel uit op de natuurlei. De schilfers van leisteen worden al sinds mensenheugenis gebruikt als dakbedekking.

Als u kiest voor kwaliteit en elegantie, komt u snel uit op de natuurlei. De schilfers van leisteen worden al sinds mensenheugenis gebruikt als dakbedekking. De leisteen kan in diverse vormen en maten geleverd worden. Een leistenen dak heeft een rijke en elegante uitstraling.

Dakleien of kortweg leien zijn een dakbedekking bestaande uit individuele overlappende elementen. Aanvankelijk werden deze, zoals de naam het zegt, gemaakt uit leisteen. Omdat leisteen snel verweert, werden vanaf de 20ste eeuw andere materialen populair. Tot in de jaren 1990 ging het hierbij vooral om asbestcement.

Net als dakspanen worden leien in rijen gelegd. Zij worden van onder naar boven gelegd, waarbij de bovenliggende rij deels overlappend over de onderliggende rij leien wordt gelegd zonder doorlopende naden tussen de overlappende rijen.

Doordat leisteen wat vettig is en weinig poriën heeft, is het niet waterdoorlatend en is het schoonmaken ervan eenvoudig. Bovendien is het eenvoudig in kleine plakjes te zagen of te verwerken. Dit maakte het jarenlang een goede keus voor dakbedekking.

natuurlei1